Suusakeskused Soomes

07.09.2022

Kahtlemata on talveaja meelistegevusteks just suusatamine ning lumelauasõit, mis inimesi nõlvadele meelitavad.

Mõnus on planeerida selleks puhuks suusapuhkust, mis ei asu kodust liialt kaugel ning suudab pakkuda laias valikus suusakeskuseid, mis on tuntud oma hästi hooldatud nõlvade poolest ning pakuvad elamusi nii esmakordsetele mäenõlvadega tutvujatele kui ka juba kogenud sõitjatele.

Meie põhjanaaber Soome pakub selleks puhuks üle saja erineva suusakeskuse, mis on võtnud südameasjaks klientide rahulolu saavutamise.

Järgnevalt oleme välja toonud 6 erinevat suusakeskust, mida põhjanaabrite juurde külastama tasub minna.

 

#1 Ylläs

Ylläs on Soome suurim suusakuurort, mis pakub külastajatele võimaluse avastada pikki ja erinevate kõrgustega imelisi nõlvasid. Täpsemalt öeldes on seal 28 tõstukit ning 63 nõlva, millest peaaegu pooled on üle ühe kilomeetri pikad.

Pikimad nõlvad ulatuvad aga üle kolme kilomeetri. Veel üks omadus, mis teeb Ylläse eriti ainulaadseks, on selle asukoht kahe autentse Lapimaa küla vahel, mis tähendab, et suusatajad saavad ühe päeva jooksul külastada kahe küla nõlvasid.

Äkäslompolo küla ja nõlvad asuvad Ylläse põhjaküljel ning Ylläsjärvi küla ja nõlvad on lõunaküljel. Ylläs pakub suusakoolis õpetust nii algajatele kui ka edasijõudnutele.

Mäesuusatamine, lumelauasõit, telemark ja murdmaa – kõik on Ylläsel käeulatuses. Murdmaasuusatamine või mootorsaaniga sõitmine piirkonna arvukate jäätunud järvede kohal on ülipopulaarsed ning seal on võimalik isegi jääpüügis kätt proovida.

Väga populaarsed on lisaks ka ekskursioonid virmaliste ja põhjapõtrade vaatamiseks, nagu ka Rovaniemis jõulude ajal lastega jõuluvana külastamine.

 

#2 Levi

Vaieldamatult on läbi aastate Soome üheks populaarseimaks suusakeskuseks just Levi. Talvehooaeg algab seal lumeteoga tavaliselt oktoobris ja kestab mai alguseni. Levil on olemas 3 musta rada, 13 punast, 18 sinist ja 1 roheline, millest 17 on valgustatud.

Kokku 230 kilomeetri pikkuses radade võrgustikus on sobivad rajad erinevatele oskustasemetele: nii algajatele, aktiivse fitnessi harrastajatele kui ka oma oskusi lihvivatele professionaalidele. Seal on 43 nõlva ning 27 suusatõstukit.

Nõlvade kvaliteeti kinnitab ka asjaolu, et aastal 2004 peeti Levis slaalomi maailmakarika võistluste üks osavõistlus. Lisaks asub Levil Soome ainus gondoltõstuk. Külastajate arv on seal koguni 75000 inimest aastas ning kõikidele külastajatele avaneb võimalus valida 60 erineva restorani ning 2053 sauna vahel, kus keha kosutada ning puhata.

Levist leiate tegevusi igaks puhkusepäevaks, sest suusatamine, jalgrattasõit, mootorsaaniga sõitmine, põhjapõdrad, virmalised, ratsutamine ja matkamine on vaid mõned paljudest Levis pakutavatest võimalustest. Seal on nii juhendatud kogemusi kui ka tegevusi omal käel avastamiseks.

Suusakool on seal tõeliselt rahvusvaheline, õppetunnid on saadaval koguni 6 erinevas keeles. Loomasõprade meeleheaks on saadaval ka 186 tuba loomasõbralikuks reisimiseks.

 

#3 Ruka

Kuusamost vaid 25 km põhja pool asuv Ruka on tuntud oma kaunite nõlvade ja kõige lumekindlama kuurorti tiitli poolest tänu oma põhjapoolsele asukohale. Samuti on Rukal ka pikim hooaeg, mis kestab oktoobri algusest kuni juuni keskpaigani.

Rukal on kokku 39 nõlva, 22 tõstukit ja aastas üle 200 suusapäeva, mis on rohkem kui ükski teine suusakuurort maailmas väljaspool liustikupiirkondi. Kuusamo keskuses on umbes 38 km suusaradu. Ruka piirkonnas on nautida ligikaudu 125 km suusaradu, millest 23 km on valgustatud.

Rukal on ka lumepark nimega Ruka Park, mis sisaldab mitmeid erinevas suuruses hüppejooni, samuti ohtralt rööpaid ja muid takistusi – seadistus on hooaja edenedes erinev, nii et tihtipeale tuleb ette mõni äsja ehitatud lõbus takistus pargis. Lastega peredele mõeldes, on tehtud kõik selleks, et kohtumine sõbraliku husky koera, põhjapõdra või imearmsa koheva Islandi hobusega oleks lastele võimalik ning just see on sageli laste jaoks puhkuse tipphetk.

Lapimaa lummus hõlmab endast ka põnevaid elamusi. 364 meetri pikkune Ruka Zipline on Soome pikim katkematu zipline, mis pakub aastaringselt põnevust.

Loomasõprade rõõmuks on Ruka-Kuusamos ka lai valik lemmikloomasõbralikke hotelle, kortereid ja puhkemaju. Ski-Inn Hotels & Apartments majutab lemmikloomi ilma lisatasuta.

 

#4 Himos

Himos paikneb Helsingist vaid 220 km kaugusel, asudes Jämsä linna lähedal Jyväskyläst lõunas ning on Kesk-Soome suusakuurortidest üks suurimaid. Täpsemalt öeldes on Himos Soome suusakuurortide seas suuruselt neljandal kohal.

Himose eduteguriteks on kaasaegne lumetegu ning nõlvade suurepärane seisukord. Külastajatel on juurdepääs 26 nõlvale, mille 16 tõstukit tagavad, et veedate aega suusatades ja mitte järjekorras seistes. Pikim sõit on seal 1200 m ning suurim kõrguste vahe 151 m. Lumeparkide huvilistele pakuvad Himose pargid alternatiive kõigile.

Algajate trikke harjutatakse läänenõlvadel Murrin Streetise juunioride hüpetes ja pressides. Täiendavaid väljakutseid kogenumatele suusatajatele leiate läänenõlvadel asuvast Mountain Dew lumepargist ja põhjanõlvadel asuvast teisest Mountain Dew pargist.

Lastega peredele on uus, umbes kahe hektari laiune Himose Snow lõbus pereala, mis garanteerib rohkelt tegevusi kogu päevaks. Suusatamiseks, lumelauasõiduks, kelgutamiseks ja tuubisõiduks on 4 tõstukit ja palju libisevaid nõlvasid.

Samuti on olemas mänguväljak kiikede ja liumägedega. Peale sõitu kosutavad keha erinevad restoranid.

 

#5 Tahko

Tahko on aktiivne suusakuurort ja aastaringne puhkusekoht Soome keskel. Nimelt on Tahko Ida-Soome suurim ja Soome suuruselt neljas suusakuurort – ja väga populaarne nii välis- kui ka Soome turistide seas.

Suusakuurort pakub rohkelt elamusi algajatele, peredele, pro-tasemel suusatajatele ja ka neile, kes otsivad rahvusvahelisel tasemel võidusõitu. Kvaliteetne suusakool on igatahes avatud kõigile. Tahkol on avatud 32 nõlva, millest enamik on üle kilomeetri pikad ning ka 21 tõstukit. Nõlvaala jaguneb kaheks suunaks, ida- ja läänesuunaks, püüdes päikest olenemata kellaajast.

Ekstreemspordi harrastajatele on värskelt uuendatud trikipark ning erinevate reilide ja hüpetega Jukulautastriitti park. Lisaks võite sealt leida 5 suusarestorani, 7 lõkkekohta ning 2 varustuse laenutuspoodi. Kui suusatamine ei istu, on võimalik ka kelguga nõlvadel sõita spetsiaalselt kelgutamiseks reserveeritud alal.

Kohe nõlvade kõrval on mitmed lisateenused, restoranid, majutusvõimalused, spaad ja palju muud. Tahko suusakeskus on võtnud ka südameasjaks keskkonna säästmise ning jätkusuutliku tuleviku.

Näiteks töötab kogu suusanõlvade keskus Savon Voima rohelise elektriga, mis on toodetud taastuva tuule ja hüdroenergia abil.

 

#6 Sappee

Sappee on mitmekülgne reisisihtkoht, mis hoiab kogu pere tegevuses, pakkudes laia valikut asju, mida aastaringselt näha ja teha.

Tänu külalislahkele õhkkonnale ja teenustele, mida saab kohandada vastavalt iga kliendi vajadustele, on Sappee juba kahel korral võitnud Aasta Suusakuurorti auhinna ning 2012. aastal valiti ta ka Soome Aasta Reisiettevõtteks.

Kõik Sappee teenused, sealhulgas majutus, restoranid, piletikassa ja suusavarustuse rent, asuvad nõlvade tipus kauni maastiku keskel. Sappee asub Tamperest vaid 50 km ning Helsingist 160 km kaugusel.Oma suurepärases korras hoitud nõlvadega on Sappee mitmekülgne talispordi kuurort nii lumelauduritele kui ka slaalomi harrastajatele.

Kokku on 12 nõlva, mis on valgustatud ja alati heas korras ning 12 tõstukit. Vertikaalne langus on 120 meetrit ja pikim nõlv 850 meetrit pikk. Mõned nõlvad on lihtsad, mis sobivad suurepäraselt lastele ja algajatele ning keskmised ja väljakutseid pakkuvad nõlvad sobivad neile, kes on suusa- või lumelauasõidu põhioskused juba omandanud.

Sappee suusakooli kvaliteetset õpet on juba tunnustatud – kool on valitud ka Aasta Suusakooliks. Suusakooli programm sisaldab tunde rühmadele ja eratunde üksikisikutele, kes soovivad juhendaja eksklusiivset tähelepanu.

Selleks, et planeeritud suusapuhkus ning sõit Soome läheksid sujuvalt, saab hea ülevaate erinevate laevafirmade poolt pakutavatest hindadest meie Tallinn-Helsingi laevapiletite kodulehelt.

Klienditeenindus E-P kl 8:00-22:00

Vestle meiega

laevapiletid@estravel.ee

900 4040

Hind 49 senti/min. Välismaalt helistades (+372) 6 313 313. Broneeringu muutmine tel (+372) 6 313 314.

Klientide paremaks teenindamiseks telefonikõned salvestatakse. Salvestisi ei kasutata turu-uuringuteks, statistikaks ega isikuandmete töötlemiseks.