Suusakeskused Rootsis

08.11.2023

Rootsi on üheks populaarsemaks kohaks, kuhu suusahooajal elamusi otsima minnakse. Suusaturism on seal hästi arenenud ja keskuste valik väga lai. Üle kahesaja erineva keskuse vahel valides leiab igaüks endale kõige sobivama keskuse nii hinnaklassi kui ka lisateenuste poolest.

Valikus on nii suuremad keskused kui ka väiksemad. Mõned neist on keskendunud ainult talve- spordile, kuid leidub ka sellised keskuseid, kus tegevust jagub aastaringselt.

Suuremates keskustes on rohkelt lisavõimalusi ja teenuseid, mis teevad külastamise veelgi atraktiivsemaks ja kindlasti ka aktiivsemaks. Väiksemates kohtades annab lisaväärtust vähene inimeste arv ja rohke metsik loodus koos metsloomade ja parkidega, mida suuremates keskustes ei ole.

Suusahooaeg Rootsis algab juba oktoobris ja/või novembris ja kestab mõnes piirkonnas lausa maikuuni, mis annab külastajatele suure valiku selles osas, millal suusakeskuseid külastada.

 

1 Åre

Allikas:skistar.com

Turistide seas kõige populaarsemaks ja mitmekesisemaks suusakeskuseks Rootsis on Åre, mis on ühtlasi põhjamaade kõige suurem suusakeskus ja elu käib seal ööpäevaringselt.

Åre on jagatud neljaks piirkonnaks: Duved, Åre By, Åre Björnen ja Tegefjäll. Iga piirkond on erinev ja suunatud eelkõige ühele kindlale sihtrühmale, seega leiab sealt igaüks endale sobivaima raja ja nõlva.

Suusahooaeg algab seal detsembris ja lõpeb aprilli lõpus, hooajal toimuvad seal igapäevaselt ka väiksemad üritused. Suuremad üritused toimuvad hooajal enamasti korra või paar korda nädalas. Peale suusatamise on seal rohkelt tegevusi aastaringselt.

Läheduses saab käia näiteks ostlemas, veespordiga tegelemas, ekstreemsporti tegemas ja kasvõi lendamas, seega on võimalusi seal lõputult. Peale erinevate tegevuste on seal kohapeal ka mitmeid restorane, majutusvõimalusi ja baare ning ööklubisid.

Keskuse koduleht: https://aresweden.com/
Kuidas kohale saada: Tallinn Stockholm laevapiletid

 

2 Kläppen

Allikas: Kläppen Facebook

Üheks samuti suureks suusakeskuseks Rootsis on Kläppen. Kläppeni eripäraks on keskuse asukoht, nimelt on see ehitatud ümber mäe nii, et nõlvad ja rajad suunduvad igasse suunda. Keskus asub täiesti metsa sees, mistõttu on rajad pikemalt lumised ja tuulevaiksed.

Olemas on ka suusakool, kust saab võtta nii grupitunde kui ka eratunde, seega on see keskus väga sobilik ka algajatele ja lastega peredele. Lastele on hooajal olemas ka kaks trolli tegelaskuju, kes nendega tegelevad, huvitavaid lugusid räägivad ning õpetussõnu jagavad.

Keskuses toimuvad suusahooajal pidevalt erinevad üritused, muul ajal on üritusi küll vähem aga lisateenuseid on jällegi palju.

Eriline on Kläppen veel sellepoolest, et keskuses leiab tegevusi ka siseruumides, populaarseks on näiteks täiskasvanutele jooga ja lastele trollide näitemäng.

Keskuse koduleht: https://www.klappen.se/
Kuidas kohale saada: Tallinn Stockholm laevapiletid

 

3 Sälen

Allikas: skistar.com

Rootslaste seas üheks populaarsemaks suusakeskuseks on Sälen, mis ühendab endas lausa kuut erinevat suusakuurorti ühes, mis on kõik omavahel ühendatud nelja erineva suusapiirkonnaga.

Lisaks populaarsusele rootslaste seas on Sälen kõige populaarsem ka eestlaste seas.

Säleni suusakeskus on kõige peresõbralikum ja peale suusatamise pakub see peredele kõige rohkem lisategevusi, kust leiavad endale sobivaid aja veetmise võimalusi nii suuremad lapsed kui ka kõige pisemad.

Näiteks asuvad seal just lastele suunatud lumepark, spa, veepark ning erinevad saunad, erinevad toitlustuskohad ja majutusvõimalused. Üheks seal asuvaks piirkonnaks on Hundfjället, mida on nimetatud laste suusaparadiisiks.

Keskuse koduleht: https://www.skistar.com/sv/vara-skidorter/salen/
Kuidas kohale saada: Tallinn Stockholm laevapiletid

 

4 Idre Fjäll

Allikas: planetofhotels.com

Veel üheks suuremaks ja mitmekülgsemaks suusakeskuseks on Idre Fjäll, mis on populaarne just alles alustavate suusatajate seas ja väikelastega perede seas. Idre Fjäll suusakeskuses asub ka Rootsi suurim spordihall, kus jagub erinevat tegevust aastaringselt nii siseruumides kui ka väljas.

Siseruumides on näiteks bassein, saunad, bowling (ka disko bowling), erinevad mängud, eraldi mängu- ja meisterdamisruum laste jaoks ning jõusaal. Väljas on tegevusteks näiteks golf, matkad, hobustega sõitmine, mootorsaani sõit ning saanisõit koertega.

Olemas on ka väike farm, kus saab loomadega tegeleda. Suusahooajal toimuvad seal igapäevaselt erinevad üritused: etendused, disko, baar ja ööklubi. Väljaspool suusahooaega toimuvad samuti igapäevaselt mitmed aktiivsed tegevused. Lisateenustena on seal näiteks veel välibassein, mille kasutamine on külastajatele täiesti tasuta.

 

Keskuse koduleht: https://www.idrefjall.se/
Kuidas kohale saada: Tallinn Stockholm laevapiletid

 

5 Lofsdalen

Allikas: Bosse Lind

Peale suuremate ja populaarsemate suusakeskuste on Rootsis palju ka väiksemaid kohti, mis sobivad just neile, kes hindavad rohkem privaatsust ning soovivad pigem sellist kohta, kus oleks vähem inimesi.

Üheks selliseks suusakeskuseks on näiteks Lofsdalen, Jämtland-Härjedalen. Lofsdalen on ümbritsetud imeilusast maastikust- mäetippude, sügavate metsade ja järvedega. Lisaks sellele võib seal kohata rohkelt erinevaid metsloomi, mida suuremates suusakeskustes kindlasti ei näe.

Peale suusatamise on seal samuti tegevust aastaringselt, näiteks saab seal sõita mägiratastega, käia matkamas või kalastamas ning sõita kajakkidega. Lofsdalen on samuti peresõbralik ja eriti oodatud on sinna just lapsed, kes saavad seal ka suusatunde võtta nii gruppides kui personaalselt.

Keskuse koduleht: https://www.lofsdalen.com/en
Kuidas kohale saada: Tallinn Stockholm laevapiletid

 

6 Dundret

Allikas: freeride.com

Üheks väikseks kuid ainulaadseks suusakeskuseks on veel Dundreti suusakeskus, mida nimetatakse ka Rootsi Lapimaaks.

Ainulaadseks teeb selle just see, et suusahooaeg algab seal varem ja kestab kauem kui suuremates keskustes ning lund on seal alati rohkem kui keskustes, mis asuvad lõuna pool.

Lisaks sellele teeb selle erakordseks see, et just suusahooajal on võimalik seal näha üsna tihti ka virmalisi, mida suuremates kohtades näha pole.

Dundret sobib samuti just neile, kes soovivad rohkem privaatsust ja hindavad kohta, kus oleks vähem inimesi. Tegevusi jagub seal nii suusahooajaks kui ka aastaringselt.

Majutusena on seal ka erilisemad võimalused kui muudes keskustes, näiteks saab seal ööbida ehtsas lossis või väiksemas eemal asuvas onnis, kus virmaliste nägemine on tehtud mugavaks klaasist seinte näol ja seega on nende nägemine seal veelgi tõenäolisem.

Keskuse kodulehthttps://www.dundretlapland.com/
Kuidas kohale saada: Tallinn Stockholm laevapiletid

 

7 Hovfjället

Allikas: hovfjället.se

Sarnaselt Dundret suusakeskusele on üheks huvitavaks keskuseks veel Hovfjället suusakeskus. Hovfjället on ehitatud nõlvadele, mis tähendab, et suusatamist ei pea seal alustama tõstukitega sõitmisest, vaid saab kohe kas suurematest või väiksematest radadest laskuda.

Hovfjället asub küll Lõuna-Rootsis, kuid suusahooaeg kestab seal sarnaselt Põhja-Rootsi piirkondadega pikemalt ja lund on rohkelt, mistõttu kutsutakse seda ka lumekindlaks suusakeskuseks.

Võimalusi on seal rohkem neile, kes on juba edasijõudnud, kuid siiski leidub piisavalt nõlvasid ning erinevaid suusaradu ka algajatele ja lastele.

Lähedal asub ka suusakool, kust saab suusatunde võtta jällegi nii grupiga kui ka individuaalselt. Mäenõlva peal on peale keskuse ka restoranid ja kohvikud, kust avaneb ümbrusele imeilus vaade. Tegevusi jätkub seal aastaringselt ja läheduses asub ka metsik park, mis on samuti avatud aastaringselt.

Keskuse koduleht: hovfjället.se
Kuidas kohale saada: Tallinn Stockholm laevapiletid

 

Kokkuvõtteks

Rootsi on väga populaarseks sihtkohaks paljudele eestlastele, nii neile, kes eelistavad tegevust leida Rootsi suurematest linnadest kui ka neile, kes on rohkem huvitatud sealsest maastikust ja puutumata loodusest.

Rootsi suusakultuur on samuti palju rohkem arenenud kuna hooaeg kestab seal palju kauem ja lund on osades piirkondades rohkelt.

Erinevaid võimalusi aktiivseks vaba aja veetmiseks on seal aastaringselt küllaga. Palju on ka väiksemaid erilisi võimalusi nii tegevuste, majutuse kui ka vaba aja veetmise võimaluste seas, mida mujal on raske leida.

Lisaks asub Rootsi meile kuigi lähedal ja reisi planeerimine koos majutuse ja toitlustusega ei ole väga kulukas.

Huvilistele hea ülevaate Rootsi sõitmiseks erinevate laevafirmade hindadest saate meie Tallinn-Stockholm laevapiletite lehelt.

 

Klienditeenindus E-P kl 8:00-22:00

Vestle meiega

laevapiletid@estravel.ee

900 4040

Hind 49 senti/min. Välismaalt helistades (+372) 6 313 313. Broneeringu muutmine tel (+372) 6 313 314.

Klientide paremaks teenindamiseks telefonikõned salvestatakse. Salvestisi ei kasutata turu-uuringuteks, statistikaks ega isikuandmete töötlemiseks.